Raclette
A raclette a fondühöz hasonlóan egy igazi közösségi élmény, nem is csoda, hogy nagyon népszerű a családi és a baráti körökben. Bármikor és bárhol elfér, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Mivel együtt sütünk az asztalnál, több idő van a vendégeinkre és stresszmentesen élvezhetjük az estét velük együtt. Emiatt Nyugat-Európában már alig van olyan háztartás, ahol nincs raclette sütő.
Optimális megoldás arra, hogy minden vendég elégedett legyen, hiszen könnyen tudjuk variálni ízlésünk szerint. Ételallergiások, vegetáriánusok vagy intoleranciában szenvedők is megtalálják a saját diétájuknak megfelelő kombinációkat. Ráadásul nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is nagyon népszerű.
Az aromás, kiadós raclette sajt és annak hagyományos elkészítési módszere eredetileg a svájci Valais kantonból származik és a hagyomány szerint több, mint 400 éves. Az első írásos emlék a 19. század elejéről található: 1812-ben dr. H. Schiner a Val d’Anniviers-i hagyományokról írt, ahol a pazar ünnepeket sült sajttal („fromage rôti”) kezdték és zárták mindig. Más szerzők a Val d’Anniviers-i alpok elhagyása előtti esetekről is beszámolnak: „Néhány pásztor a tűz körül ül és egy negyed sajtot figyel, amelyet parázs felett sütnek épp. A sajt elkezd olvadni, az egyik pásztor a késével levág egy olvasztott szeletet és a kenyerére teríti. (V. Tissot, 1888). Mindazonáltal feltételezhető, hogy a raclette története egészen a középkorig visszavezethető.
Széles körben csak a 20. század elején lett ismertebb a „sült sajt”. Az 1909-es kantoni kiállításon a legjobb helyi borokat „sült sajt” kíséretében kellett bemutatni. Ekkor nevezték el raclette-nek a francia „racler” szóból, mely azt jelenti, hogy kapar. A raclette, akár a klasszikus, akár a serpenyős változatában mára messze túlnőtt Svájc és Franciaország határán és elterjedt egész Európában és Amerikában. A valaisi Bagnes azonban ma is a grillezett sajt és a raclette fővárosa. Itt minden évben megrendezik a „Bagnes Capitale de la Raclette” nagy népi fesztivált, ahol a legjobb raclette sajt készítők és tejfeldolgozók fordulnak meg.
2. Mire van szükségünk a raclettezéshez?
A legfontosabb természetesen a jó alapanyag és a finom sajt, de szükségünk lesz egy raclette sütőre is.
Javasoljuk, hogy próbálja ki a raclette sajtot, ugyanis kiváló olvadási tulajdonságokkal rendelkezik más sajtokkal ellentétben. Ezen kívül természetes módon laktózmentes, mint sok svájci sajt, illetve a hosszú érlelése miatt nagyon különleges íze van.
Fejenként körülbelül 150 g raclette sajtra, 200 g burgonyára, 150-200 g húsra lesz szükségünk.
3. Raclettezés lépésről lépésre:
- A hozzávalók előkészítése:
A húsokat vágjuk fel vékonyabb szeletekre, majd fűszerezzük ízlés szerint. A burgonyát és a kemény zöldségeket, mint például a sárgarépát, sütőtököt elő kell főzni, ellenkező esetben a várakozási idő kellemetlenül hosszú lehet. A puha zöldségeket, mint például a paprikát, cukkinit, gombát vagy a paradicsomot nem szükséges előre megpárolni, ezeket elég majd a sütőlapon pár perc alatt meggrillezni. Amennyiben nem szeletelt sajtot raclettezünk, vágjuk fel 3-4 mm vastag szeletekre úgy, hogy a serpenyőkbe beleférjen. - Raclette sütő bemelegítése és terítés:
Miután előkészítettük a sütnivalókat egyszerűen helyezzük az asztal közepére a raclette sütőt és kapcsoljuk be (érdemes legalább 10 perccel sütögetés előtt elindítani). Terítsünk meg, készítsünk oda mindent és kezdődhet is a sütögetés és a sajtolvasztás. - Kezdődhet a sütögetés:
Amikor az összes vendég összegyűlt az asztal körül és a készülék elég forró, elkezdhetjük a sütögetést. Töltsük meg a kis serpenyőket a kívánt összetevőkkel, majd helyezzünk rá raclette sajtot és tegyük be melegedni.
Kenjük be vékonyan olajjal a grillsütőlapot. Amennyiben már előtte bepácoltuk őket klasszikus olaj-fűszer pácba, akkor nem szükséges sütés előtt a felületet beolajozni.
Ezután fel lehet tenni a húsokat és a zöldségeket a felső sütőlapra grillezni.
Nyers húst a serpenyőkbe ne rakjunk, mivel ott nincs akkora hő, mint a felső sütőlapon, hogy jól átsüljenek. - Jó étvágyat kívánunk!
Néhány perc után a sajt megolvad és kis buborékokat képez, ez jelzi, hogy elkészült. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl a sajtot, különben elvész a krémes és testes aromája, illetve a zsír is kicsapódik belőle. Vegyük ki a serpenyőt, és a raclette spatula segítségével csúsztassuk a tartalmát a tányérunkra. Fa vagy műanyag raclette spatulát használjuk, hogy ne sértsük fel a raclette serpenyő tapadásmentes bevonatát.
Pár tipp: A raclette forrón a legjobb. Ezért a szokás szerint nem kell megvárni, amíg mindenkié elkészül, hanem amint fogyasztható a sajátunk, elkezdhetjük enni. A serpenyők biztonságos letétele érdekében fából vagy parafából készült alátéteket ajánlunk, így a terítő és a tányér is sértetlen marad. Egyből készíthetjük a következő adagot és már tehetjük is oda sülni, amíg eszünk. Bátran próbáljunk ki új kombinációkat. A sajtot frissen őrölt fekete borssal szokták ízesíteni, italként száraz fehébort, valamint gyógynövényes vagy fekete teát ajánlunk.
Grillapon | Serpenyőben | |
H ú s |
szárnyas mellhús sertés karaj/tarja marha/borjú-medalion sütni való kolbász saslik satay nyárs halfilé fésűkagyló |
erdei sonka kolbász szalámi apróra vágott szalonna kockák |
Z |
paprika paradicsom hagyma kukorica gomba cukkini padlizsán spárga |
paradicsom paprika kukorica |
G y ü m ö l c s |
barack ananász alma |
barack ananász |