Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csokifondü

  1. Milyen csokoládét használjunk?
  2. Mennyi csokoládét és mártogatnivalót vegyünk?
  3. Mit mártsunk bele az olvasztott csokoládébe?
  4. A csokifondü készítése lépésről lépésre.
  5. Túl sűrűn folyik a csokoládé, mit csináljunk?

 

1. Milyen csokoládét használjunk?

A tökéletes fondüélményhez minőségi csokoládépasztillát ajánlunk. Természetesen bármilyen táblás csokoládét is fel lehet olvasztani hozzá, azonban mivel más a konzisztenciája, így nem lesz olyan selymes, folyékony és persze az íze se ugyanaz. Amennyiben mégis táblás csokoládét használunk, azt olvasztás előtt tördeljük fel minél kisebb darabokra. Kedvünk szerint olvaszthatunk ét-, tej- vagy akár fehér csokoládét is. Étcsokoládé esetén a kakaótartalom ne haladja meg a 70%-ot.

Töltött csokoládét nem ajánlunk hozzá, ugyanis azok nem mindig olvadnak el szépen.

 

2. Mennyi csokoládét és mártogatnivalót vegyünk?

Négy főnek egy kiadósabb desszertként 300-400 g csokoládét, körülbelül 500 g gyümölcsöt és 200 g kekszet/egyéb mártogatnivalót ajánlunk.

 

3. Mit mártsunk bele az olvasztott csokoládébe?

  • bármilyen gyümölcs: banán, eper, áfonya, málna, kivi, ananász, alma, narancs, mandarin, szőlő, barack, füge, perui földicseresznye (physalis), aszalt gyümölcsök, kandírozott gyümölcsök, gyümölcsbefőttek
  • kekszek, sütemények: nápolyi, brownie, piskóta, kalács, gofri, mini amierikai palacsinta, fánk
  • egyéb: roletti, pillecukor, sós perec, magok

Kiválaszthatjuk a gyümölcs színét is. Lehet például narancssárga a mottónk és tálalhatunk ilyen színű gyümölcsoket, mint például mangót, mandarint, narancsot, barackot vagy physalist.

 

4. A csokifondü elkészítése lépésről lépésre:

  1. A mártogatnivalók előkészítése:
    Mossuk meg a gyümölcsöket, majd daraboljuk fel őket kisebb darabokra. A többi mártogatnivalót is készítsük elő és szükség szerint daraboljuk fel. Egyből tálalhatjuk a falatokat különböző tányérkora/tálkákba.
  2. A csokoládé olvasztása:
    A fondühöz a csokoládét többféleképpen is fel tudjuk melegíteni:
    • Vízfürdőben (Bain Marie), melyhez használjunk direkt erre a célra való Bain Marie edényt.
    • Vízgőz felett: Egy lábasba tegyünk fel 2-3 cm magasan vizet melegedni. Nem kell felforralni, elég, ha csak éppen gyöngyözik a víz. A meleg vizes lábasba helyezzünk bele egy kisebb edényt úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe. A vízgőz felett kevergetve szépen lassan olvasszuk fel, míg egynemű nem lesz a csokoládénk. FONTOS: olvasztáskor ne kerüljön víz a csokoládéba, ugyanis attól besűrűsödhet. Nem szabad lefedni sem közben. Száraz eszközzel kevergessük.
    • Mikrohullámú sütőben: A csokoládét egy tálba helyezve a mikróba tesszük 30 másodpercre. Kivesszük, megkeverjük, majd visszatesszük újabb 30 másodpercre. Addig ismételjük ezt a folyamatot, amíg szép egynemű csokoládét kapunk. Mennyiségtől függően általában 1-2 perc alatt el is készül.
  3. Csokoládé ízesítése (opcionális):
    Ízlés szerint az alábbiakkal tudjuk megbolondítani és még különlegesebbé tenni a fondünket: amaretto, rum, csili, kókuszreszelék, aprított mandula, törökmogyoró vagy pisztácia. Ez a lépés természetesen kihagyható.
  4. A csokoládé átöntése:
    Óvatosan öntsük vagy kanalazzuk át az olvasztott csokoládét fondüedényünkbe.
  5. A teamécses meggyújtása.
  6. Kezdődhet a mártogatás:
    Szúrjunk fel a fondüvillánkra 1 gyümölcsöt, mártsuk bele a csokoládéba, majd kicsit megforgatva a villát, csepegtessük le az edény felett, és már ehetjük is. Időnként keverjük meg 1-1 falattal a csokoládé alját is, hogy az ne égjen le.

 

5. Túl sűrűn folyik a csokoládé, mit csináljunk?

Amennyiben számunkra túl sűrűn folyik a csokoládé, olvasztáskor tegyünk bele 2-3 evőkanál semleges ízű olajat/zsiradékot (kakaóvajat vagy kókuszolajat), vagy egy kevés tejet / tejszínt.
A fondüedénybe hideg tejet már ne öntsünk, mert megdermed a csokoládé tőle.

Az oldal tetejére