Csokifondü
- Milyen csokoládét használjunk?
- Mennyi csokoládét és mártogatnivalót vegyünk?
- Mit mártsunk bele az olvasztott csokoládébe?
- A csokifondü készítése lépésről lépésre.
- Túl sűrűn folyik a csokoládé, mit csináljunk?
1. Milyen csokoládét használjunk?
A tökéletes fondüélményhez minőségi csokoládépasztillát ajánlunk. Természetesen bármilyen táblás csokoládét is fel lehet olvasztani hozzá, azonban mivel más a konzisztenciája, így nem lesz olyan selymes, folyékony és persze az íze se ugyanaz. Amennyiben mégis táblás csokoládét használunk, azt olvasztás előtt tördeljük fel minél kisebb darabokra. Kedvünk szerint olvaszthatunk ét-, tej- vagy akár fehér csokoládét is. Étcsokoládé esetén a kakaótartalom ne haladja meg a 70%-ot.
Töltött csokoládét nem ajánlunk hozzá, ugyanis azok nem mindig olvadnak el szépen.
2. Mennyi csokoládét és mártogatnivalót vegyünk?
Négy főnek egy kiadósabb desszertként 300-400 g csokoládét, körülbelül 500 g gyümölcsöt és 200 g kekszet/egyéb mártogatnivalót ajánlunk.
3. Mit mártsunk bele az olvasztott csokoládébe?
- bármilyen gyümölcs: banán, eper, áfonya, málna, kivi, ananász, alma, narancs, mandarin, szőlő, barack, füge, perui földicseresznye (physalis), aszalt gyümölcsök, kandírozott gyümölcsök, gyümölcsbefőttek
- kekszek, sütemények: nápolyi, brownie, piskóta, kalács, gofri, mini amierikai palacsinta, fánk
- egyéb: roletti, pillecukor, sós perec, magok
Kiválaszthatjuk a gyümölcs színét is. Lehet például narancssárga a mottónk és tálalhatunk ilyen színű gyümölcsoket, mint például mangót, mandarint, narancsot, barackot vagy physalist.
4. A csokifondü elkészítése lépésről lépésre:
- A mártogatnivalók előkészítése:
Mossuk meg a gyümölcsöket, majd daraboljuk fel őket kisebb darabokra. A többi mártogatnivalót is készítsük elő és szükség szerint daraboljuk fel. Egyből tálalhatjuk a falatokat különböző tányérkora/tálkákba. - A csokoládé olvasztása:
A fondühöz a csokoládét többféleképpen is fel tudjuk melegíteni:- Vízfürdőben (Bain Marie), melyhez használjunk direkt erre a célra való Bain Marie edényt.
- Vízgőz felett: Egy lábasba tegyünk fel 2-3 cm magasan vizet melegedni. Nem kell felforralni, elég, ha csak éppen gyöngyözik a víz. A meleg vizes lábasba helyezzünk bele egy kisebb edényt úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe. A vízgőz felett kevergetve szépen lassan olvasszuk fel, míg egynemű nem lesz a csokoládénk. FONTOS: olvasztáskor ne kerüljön víz a csokoládéba, ugyanis attól besűrűsödhet. Nem szabad lefedni sem közben. Száraz eszközzel kevergessük.
- Mikrohullámú sütőben: A csokoládét egy tálba helyezve a mikróba tesszük 30 másodpercre. Kivesszük, megkeverjük, majd visszatesszük újabb 30 másodpercre. Addig ismételjük ezt a folyamatot, amíg szép egynemű csokoládét kapunk. Mennyiségtől függően általában 1-2 perc alatt el is készül.
- Csokoládé ízesítése (opcionális):
Ízlés szerint az alábbiakkal tudjuk megbolondítani és még különlegesebbé tenni a fondünket: amaretto, rum, csili, kókuszreszelék, aprított mandula, törökmogyoró vagy pisztácia. Ez a lépés természetesen kihagyható. - A csokoládé átöntése:
Óvatosan öntsük vagy kanalazzuk át az olvasztott csokoládét fondüedényünkbe. - A teamécses meggyújtása.
- Kezdődhet a mártogatás:
Szúrjunk fel a fondüvillánkra 1 gyümölcsöt, mártsuk bele a csokoládéba, majd kicsit megforgatva a villát, csepegtessük le az edény felett, és már ehetjük is. Időnként keverjük meg 1-1 falattal a csokoládé alját is, hogy az ne égjen le.
5. Túl sűrűn folyik a csokoládé, mit csináljunk?
Amennyiben számunkra túl sűrűn folyik a csokoládé, olvasztáskor tegyünk bele 2-3 evőkanál semleges ízű olajat/zsiradékot (kakaóvajat vagy kókuszolajat), vagy egy kevés tejet / tejszínt.
A fondüedénybe hideg tejet már ne öntsünk, mert megdermed a csokoládé tőle.