Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sajt

Nem kell recepteket keresni, svájci sajtokat kutatva áruházakat bejárni, megfelelő száraz fehérbort és drága cseresznyepálinkát venni.
Kényelmes és igazán ízletes élményt adnak kész sajtkeverékeink:

  • eredeti svájci sajtokból készülnek;
  • tartalmazzák a szükséges hozzávalókat is: bor, cseresznyepálinka, keményítő;
  • megfelelő a konzisztenciájuk (nem túl híg, nem túl sűrű);
  • természetes módon laktózmentesek (kevesebb, mint 0,1 g/100 g);
  • harmonikus fűszerezésűek.

Svájci sajtokról
Sajtfondü típusai
Fondüsajtjaink származása

Rendezés:
2.990 Ft
Raktáron
Várható szállítás: 2024. június 26.
(26)
3.290 Ft
Raktáron
Várható szállítás: 2024. június 26.
(1)
3.290 Ft
Raktáron
Várható szállítás: 2024. június 26.
(1)

Svájci sajtokról

Tudta, hogy minden svájci sajtkészítő egy becsületkódexet követ? Szoros előírásokat figyelembe véve és gondos ellenőrzéssel készítik sajtjaikat, hogy vitathatatlan maradjon azok minősége.
Svájcban a földterületek 80%-a alkalmatlan a növénytermesztésre, ezért nagyon elterjedt az állattenyésztés. A tehenek hatalmas területeken legelészhetnek a svájciak örömére, akik a megtermelt tej feléből különböző sajtokat készítenek. Ezért is készül majdnem minden svájci sajt tehéntejből.

Svájc egy „sajtország”, hiszen több, mint 450 fajta sajtjuk van. Mind egyedi, a puhától a keményig, a frisstől a hosszú hónapokon át érleltig mindenki megtalálja a saját ízlésének valót. Legismertebb fajták az Emmentaler, Gruyére és az Appenzeller. Svájcban az olasz régióhoz köthető a Gnocchi és a Polenta, a német régióhoz az Appenzeller sajtlepény és az alpesi krumplis-sajtos tészta, a fondü pedig a francia régió sajátossága. 

Sajtfondü típusai

A sajtfondünek számos regionális variációja létezik, ugyanis régiónként teljesen változó, hogy milyen sajto(ka)t használnak. Mindazonáltal az alapja minden esetben a jó minőségű sajt, száraz fehér bor és egy kevés cseresznyepálinka.
Svájc francia területén leggyakrabban az úgynevezett moitié-moitié, azaz fele-fele fondüt fogyasztják mely a Fribourg környéki Vacherin és Gruyére-i sajt keveréke.
Svájc keleti, német régiójában a helyi Appenzeller sajtból készítik a fondüt.
A határon túl, Franciaországban a szavolyai fondü ementáli, comté és beaufort sajtokból áll.
Az észak-nyugati olasz fondünek a fontina sajt az alapja és vajjal, tojássárgájával, tejjel és szarvasgombával készítik.

A svájciaknak többféle szokásuk alakult ki a fondüzéssel kapcsolatban. Az egyik legelterjedtebb az, ha valaki beleejti a kenyerét a sajtba, annak fizetnie kell egy kör italt vagy énekelnie kell egy dalt. Ezeket könnyen variálhatjuk és kialakíthatjuk saját háziszabályainkat is.

 

Fondüsajtjaink származása

Fondüsajtjaink Svájcból érkeznek, ahol minden nap a tejszállítóknak köszönhetően Thurgau kantonból (Appenzeller régióból) érkezik a gondosan ellenőrzött friss tej. A tehenekről és a tej minőségéről számos farmer gondoskodik.
Kíváncsi, hol és hogyan készül a Strähl fondüsajt? Nézze meg Ön is:

Az oldal tetejére