Sajt
Nem kell recepteket keresni, svájci sajtokat kutatva áruházakat bejárni, megfelelő száraz fehérbort és drága cseresznyepálinkát venni.
Kényelmes és igazán ízletes élményt adnak kész sajtkeverékeink:
- eredeti svájci sajtokból készülnek;
- tartalmazzák a szükséges hozzávalókat is: bor, cseresznyepálinka, keményítő;
- megfelelő a konzisztenciájuk (nem túl híg, nem túl sűrű);
- természetes módon laktózmentesek (kevesebb, mint 0,1 g/100 g);
- harmonikus fűszerezésűek.
Svájci sajtokról
Sajtfondü típusai
Fondüsajtjaink származása
Tudta, hogy minden svájci sajtkészítő egy becsületkódexet követ? Szoros előírásokat figyelembe véve és gondos ellenőrzéssel készítik sajtjaikat, hogy vitathatatlan maradjon azok minősége.
Svájcban a földterületek 80%-a alkalmatlan a növénytermesztésre, ezért nagyon elterjedt az állattenyésztés. A tehenek hatalmas területeken legelészhetnek a svájciak örömére, akik a megtermelt tej feléből különböző sajtokat készítenek. Ezért is készül majdnem minden svájci sajt tehéntejből.
Svájc egy „sajtország”, hiszen több, mint 450 fajta sajtjuk van. Mind egyedi, a puhától a keményig, a frisstől a hosszú hónapokon át érleltig mindenki megtalálja a saját ízlésének valót. Legismertebb fajták az Emmentaler, Gruyére és az Appenzeller. Svájcban az olasz régióhoz köthető a Gnocchi és a Polenta, a német régióhoz az Appenzeller sajtlepény és az alpesi krumplis-sajtos tészta, a fondü pedig a francia régió sajátossága.
A sajtfondünek számos regionális variációja létezik, ugyanis régiónként teljesen változó, hogy milyen sajto(ka)t használnak. Mindazonáltal az alapja minden esetben a jó minőségű sajt, száraz fehér bor és egy kevés cseresznyepálinka.
Svájc francia területén leggyakrabban az úgynevezett moitié-moitié, azaz fele-fele fondüt fogyasztják mely a Fribourg környéki Vacherin és Gruyére-i sajt keveréke.
Svájc keleti, német régiójában a helyi Appenzeller sajtból készítik a fondüt.
A határon túl, Franciaországban a szavolyai fondü ementáli, comté és beaufort sajtokból áll.
Az észak-nyugati olasz fondünek a fontina sajt az alapja és vajjal, tojássárgájával, tejjel és szarvasgombával készítik.
A svájciaknak többféle szokásuk alakult ki a fondüzéssel kapcsolatban. Az egyik legelterjedtebb az, ha valaki beleejti a kenyerét a sajtba, annak fizetnie kell egy kör italt vagy énekelnie kell egy dalt. Ezeket könnyen variálhatjuk és kialakíthatjuk saját háziszabályainkat is.
Fondüsajtjaink Svájcból érkeznek, ahol minden nap a tejszállítóknak köszönhetően Thurgau kantonból (Appenzeller régióból) érkezik a gondosan ellenőrzött friss tej. A tehenekről és a tej minőségéről számos farmer gondoskodik.
Kíváncsi, hol és hogyan készül a Strähl fondüsajt? Nézze meg Ön is: