Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A raclette-ről

A raclette-ről

"Grill ételek és aranylóan olvadozó sajt legjobb kombinációja télen-nyáron"

Nem véletlen, hogy a svájciak egyik ünnepi étele a raclette. Az asztali grill mindig összehozza a társaságot és jó hangulatot teremt.

 

  1. Eredete
  2. Mire van szükségünk a raclettezéshez?
  3. Raclettezés lépésről lépésre
  4. Mit sütögessünk?

 

1. Eredete

Az aromás, kiadós raclette sajt és annak hagyományos elkészítési módszere eredetileg a svájci Valais kantonból származik és a hagyomány szerint több, mint 400 éves. Az első írásos emlék a 19. század elejéről található: 1812-ben dr. H. Schiner a Val d’Anniviers-i hagyományokról írt, ahol a pazar ünnepeket sült sajttal („fromage rôti”) kezdték és zárták mindig. Más szerzők a Val d’Anniviers-i alpok elhagyása előtti esetekről is beszámolnak: „Néhány pásztor a tűz körül ül és egy negyed sajtot figyel, amelyet parázs felett sütnek épp. A sajt elkezd olvadni, az egyik pásztor a késével levág egy olvasztott szeletet és a kenyerére teríti. (V. Tissot, 1888). Mindazonáltal feltételezhető, hogy a raclette története egészen a középkorig visszavezethető.
Széles körben csak a 20. század elején lett ismertebb a „sült sajt”. Az 1909-es kantoni kiállításon a legjobb helyi borokat „sült sajt” kíséretében kellett bemutatni. Ekkor nevezték el raclette-nek a francia „racler” szóból, mely azt jelenti, hogy kapar. A raclette, akár a klasszikus, akár a serpenyős változatában mára messze túlnőtt Svájc és Franciaország határán és elterjedt egész Európában és Amerikában. A valaisi Bagnes azonban ma is a grillezett sajt és a raclette fővárosa. Itt minden évben megrendezik a „Bagnes Capitale de la Raclette” nagy népi fesztivált, ahol a legjobb raclette sajt készítők és tejfeldolgozók fordulnak meg.

 

2. Mire van szükségünk a raclettezéshez?

A legfontosabb természetesen a jó alapanyag és a finom sajt, de szükségünk lesz egy raclette sütőre is.
Javasoljuk, hogy próbálja ki a raclette sajtot, ugyanis kiváló olvadási tulajdonságokkal rendelkezik más sajtokkal ellentétben. Ezen kívül természetes módon laktózmentes, mint sok svájci sajt, illetve a hosszú érlelése miatt nagyon különleges íze van.
Fejenként körülbelül 150 g raclette sajtra, 200 g burgonyára, 150-200 g húsra lesz szükségünk.

 

3. Raclettezés lépésről lépésre:

  1. A hozzávalók előkészítése:
    A húsokat vágjuk fel vékonyabb szeletekre, majd fűszerezzük ízlés szerint. A burgonyát és a kemény zöldségeket, mint például a sárgarépát, sütőtököt elő kell főzni, ellenkező esetben a várakozási idő kellemetlenül hosszú lehet. A puha zöldségeket, mint például a paprikát, cukkinit, gombát vagy a paradicsomot nem szükséges előre megpárolni, ezeket elég majd a sütőlapon pár perc alatt meggrillezni. Amennyiben nem szeletelt sajtot raclettezünk, vágjuk fel 3-4 mm vastag szeletekre úgy, hogy a serpenyőkbe beleférjen.
  2. Raclette sütő bemelegítése és terítés:
    Miután előkészítettük a sütnivalókat egyszerűen helyezzük az asztal közepére a raclette sütőt és kapcsoljuk be (érdemes legalább 10 perccel sütögetés előtt elindítani). Terítsünk meg, készítsünk oda mindent és kezdődhet is a sütögetés és a sajtolvasztás.
  3. Kezdődhet a sütögetés:
    Amikor az összes vendég összegyűlt az asztal körül és a készülék elég forró, elkezdhetjük a sütögetést. Töltsük meg a kis serpenyőket a kívánt összetevőkkel, majd helyezzünk rá raclette sajtot és tegyük be melegedni.
    Kenjük be vékonyan olajjal a grillsütőlapot. Amennyiben már előtte bepácoltuk őket klasszikus olaj-fűszer pácba, akkor nem szükséges sütés előtt a felületet beolajozni.
    Ezután fel lehet tenni a húsokat és a zöldségeket a felső sütőlapra grillezni.
    Nyers húst a serpenyőkbe ne rakjunk, mivel ott nincs akkora hő, mint a felső sütőlapon, hogy jól átsüljenek.
  4. Jó étvágyat kívánunk!
    Néhány perc után a sajt megolvad és kis buborékokat képez, ez jelzi, hogy elkészült. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl a sajtot, különben elvész a krémes és testes aromája, illetve a zsír is kicsapódik belőle. Vegyük ki a serpenyőt, és a raclette spatula segítségével csúsztassuk a tartalmát a tányérunkra. Fa vagy műanyag raclette spatulát használjuk, hogy ne sértsük fel a raclette serpenyő tapadásmentes bevonatát.

Pár tipp: A raclette forrón a legjobb. Ezért a szokás szerint nem kell megvárni, amíg mindenkié elkészül, hanem amint fogyasztható a sajátunk, elkezdhetjük enni. A serpenyők biztonságos letétele érdekében fából vagy parafából készült alátéteket ajánlunk, így a terítő és a tányér is sértetlen marad. Egyből készíthetjük a következő adagot és már tehetjük is oda sülni, amíg eszünk. Bátran próbáljunk ki új kombinációkat. A sajtot frissen őrölt fekete borssal szokták ízesíteni, italként száraz fehébort, valamint gyógynövényes vagy fekete teát ajánlunk.

 

4. Mit sütögessünk?

  Grillapon Serpenyőben
H
ú
s

szárnyas mellhús

sertés karaj/tarja

marha/borjú-medalion

sütni való kolbász

saslik

satay nyárs

halfilé

fésűkagyló

erdei sonka

kolbász

szalámi

apróra vágott szalonna kockák

Z
ö
l
d
s
é
g

paprika

paradicsom

hagyma

kukorica

gomba

cukkini

padlizsán

spárga

paradicsom

paprika

kukorica

G
y
ü
m
ö
l
c
s

barack

ananász

alma

barack

ananász

Az oldal tetejére