Az aromás, kiadós raclette sajt és annak hagyományos elkészítési módszere eredetileg a svájci Valais kantonból származik és a hagyomány szerint több, mint 400 éves. Az első írásos emlék a 19. század elejéről található: 1812-ben dr. H. Schiner a Val d’Anniviers-i hagyományokról írt, ahol a pazar ünnepeket sült sajttal („fromage rôti”) kezdték és zárták mindig. Más szerzők a Val d’Anniviers-i alpok elhagyása előtti esetekről is beszámolnak: „Néhány pásztor a tűz körül ül és egy negyed sajtot figyel, amelyet parázs felett sütnek épp. A sajt elkezd olvadni, az egyik pásztor a késével levág egy olvasztott szeletet és a kenyerére teríti. (V. Tissot, 1888). Mindazonáltal feltételezhető, hogy a raclette története egészen a középkorig visszavezethető.
Széles körben csak a 20. század elején lett ismertebb a „sült sajt”. Az 1909-es kantoni kiállításon a legjobb helyi borokat „sült sajt” kíséretében kellett bemutatni. Ekkor nevezték el raclette-nek a francia „racler” szóból, mely azt jelenti, hogy kapar. A raclette, akár a klasszikus, akár a serpenyős változatában mára messze túlnőtt Svájc és Franciaország határán és elterjedt egész Európában és Amerikában. A valaisi Bagnes azonban ma is a grillezett sajt és a raclette fővárosa. Itt minden évben megrendezik a „Bagnes Capitale de la Raclette” nagy népi fesztivált, ahol a legjobb raclette sajt készítők és tejfeldolgozók fordulnak meg.
2. Mire van szükségünk a raclettezéshez?
A legfontosabb természetesen a jó alapanyag és a finom sajt, de szükségünk lesz egy raclette sütőre is.
Javasoljuk, hogy próbálja ki a raclette sajtot, ugyanis kiváló olvadási tulajdonságokkal rendelkezik más sajtokkal ellentétben. Ezen kívül természetes módon laktózmentes, mint sok svájci sajt, illetve a hosszú érlelése miatt nagyon különleges íze van.
Fejenként körülbelül 150 g raclette sajtra, 200 g burgonyára, 150-200 g húsra lesz szükségünk.
3. Raclettezés lépésről lépésre:
- A hozzávalók előkészítése:
A húsokat vágjuk fel vékonyabb szeletekre, majd fűszerezzük ízlés szerint. A burgonyát és a kemény zöldségeket, mint például a sárgarépát, sütőtököt elő kell főzni, ellenkező esetben a várakozási idő kellemetlenül hosszú lehet. A puha zöldségeket, mint például a paprikát, cukkinit, gombát vagy a paradicsomot nem szükséges előre megpárolni, ezeket elég majd a sütőlapon pár perc alatt meggrillezni. Amennyiben nem szeletelt sajtot raclettezünk, vágjuk fel 3-4 mm vastag szeletekre úgy, hogy a serpenyőkbe beleférjen. - Raclette sütő bemelegítése és terítés:
Miután előkészítettük a sütnivalókat egyszerűen helyezzük az asztal közepére a raclette sütőt és kapcsoljuk be (érdemes legalább 10 perccel sütögetés előtt elindítani). Terítsünk meg, készítsünk oda mindent és kezdődhet is a sütögetés és a sajtolvasztás. - Kezdődhet a sütögetés:
Amikor az összes vendég összegyűlt az asztal körül és a készülék elég forró, elkezdhetjük a sütögetést. Töltsük meg a kis serpenyőket a kívánt összetevőkkel, majd helyezzünk rá raclette sajtot és tegyük be melegedni.
Kenjük be vékonyan olajjal a grillsütőlapot. Amennyiben már előtte bepácoltuk őket klasszikus olaj-fűszer pácba, akkor nem szükséges sütés előtt a felületet beolajozni.
Ezután fel lehet tenni a húsokat és a zöldségeket a felső sütőlapra grillezni.
Nyers húst a serpenyőkbe ne rakjunk, mivel ott nincs akkora hő, mint a felső sütőlapon, hogy jól átsüljenek. - Jó étvágyat kívánunk!
Néhány perc után a sajt megolvad és kis buborékokat képez, ez jelzi, hogy elkészült. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl a sajtot, különben elvész a krémes és testes aromája, illetve a zsír is kicsapódik belőle. Vegyük ki a serpenyőt, és a raclette spatula segítségével csúsztassuk a tartalmát a tányérunkra. Fa vagy műanyag raclette spatulát használjuk, hogy ne sértsük fel a raclette serpenyő tapadásmentes bevonatát.
Pár tipp: A raclette forrón a legjobb. Ezért a szokás szerint nem kell megvárni, amíg mindenkié elkészül, hanem amint fogyasztható a sajátunk, elkezdhetjük enni. A serpenyők biztonságos letétele érdekében fából vagy parafából készült alátéteket ajánlunk, így a terítő és a tányér is sértetlen marad. Egyből készíthetjük a következő adagot és már tehetjük is oda sülni, amíg eszünk. Bátran próbáljunk ki új kombinációkat. A sajtot frissen őrölt fekete borssal szokták ízesíteni, italként száraz fehébort, valamint gyógynövényes vagy fekete teát ajánlunk.
Grillapon | Serpenyőben | |
H ú s |
szárnyas mellhús sertés karaj/tarja marha/borjú-medalion sütni való kolbász saslik satay nyárs halfilé fésűkagyló |
erdei sonka kolbász szalámi apróra vágott szalonna kockák |
Z |
paprika paradicsom hagyma kukorica gomba cukkini padlizsán spárga |
paradicsom paprika kukorica |
G y ü m ö l c s |
barack ananász alma |
barack ananász |