Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A húsfondüről

A húsfondüről

Grillezés helyett télen húsfondüzzön!

A húsfondüzés remek lehetőség egy közös sütögetésre az asztalnál. A sajtfondüvel ellentétben itt sajt helyett olaj van az edényben és abban sütjük meg pár perc alatt a különböző húsokat, zöldségeket. Ehhez az ízletes étkezéshez gyorsan elő lehet készíteni a hozzávalókat és már élvezhetjük is a jó társaságban eltöltött időt és a finom ételeket.

  1. Mire van szükségünk a húsfondüzéshez?
  2. Mit szokás húsfondüben sütögetni? 
  3. Milyen köretet készítsünk a húsok mellé? 
  4. Mennyi hússal és zöldséggel készüljünk? 
  5. Miben süssük ki?
  6. Mennyi olaj kell a sütéshez?
  7. A húsfondü elkészítése lépésről lépésre (videó)
  8. További hasznos tippek

 

1: Mire van szükségünk a húsfondüzéshez?

A legfontosabb természetesen a jó alapanyag, de szükségünk lesz egy komplett fondükészletre is, ami 3 fő részből áll: edény, rezsó és villa. Ezeket kiválaszthatjuk külön-külön a saját ízlésünknek megfelelően vagy válogathatunk előre összeállított készletek közül is.

2: Mit szokás húsfondüben sütögetni?

Húsok: Első sorban zsírszegény húsokat szoktak benne sütni, mint csirke-, pulyka- vagy kacsamell és sertéskaraj. A steak húsok (marha hátszín és bélszín) is remekül passzolnak a húsfondühöz, azonban az esetleges zsíros részt távolítsuk el a húsról. Az olyan húsokat, mint a sertéscomb, sertéslapocka, marhacomb, marha lábszár nem ajánlott így forró olajban megsütni, mert kemények és rágósak maradnak.
FONTOS: Győződjünk meg arról, hogy kiváló minőségű húst vettünk.

Halak, rákok: Kevésbé omlós halakat, mint például a tengeri sügért, vagy rákokat, mint például (óriás) garnélarákot is süthetünk húsfondüben.

Zöldségek: Keményebb zöldségféléket ajánlunk, mint például: cukkini, padlizsán, gomba, brokkoli, spárga, paprika és természetesen vöröshagyma. Egyes zöldségeket érdemes lehet előtte blansírozni (előfőzni), így lerövidíthető a sütési idő az asztalnál.

Tipp: készítsünk sűrű palacsintatésztát, mártsuk bele a húst vagy a zöldséget nyersen és így süssük ki. Finom, ropogós tésztabundát kap.

 

3: Milyen köretet készítsünk a húsok mellé?

Leggyakrabban zöld salátakeveréket szoktak készíteni valamilyen öntettel és friss kenyérfélét kínálnak mellé vagy sült krumplit sütnek. Kikészíthetünk még az asztalra különböző savanyúságokat, olajbogyót, szárított paradicsomot, kukoricasalátát, krumplisalátát és természetesen só- és borsőrlőt. Mártogatáshoz különféle szószokat, chutney-kat készíthetünk. A frissen sült húsokra tehetünk fűszerezett vajat is, ami hamar megolvad rajta és finom szaftot ad neki.

 

4: Mennyi hússal és zöldséggel készüljünk?

Fejenként 200-300 g hússal számoljunk, természetesen ez attól függ, hogy mennyi és milyen körettel készülünk mellé. Zöldség esetén ez a szám 150 g-ra csökken.

 

5: Miben süssük ki?

A sütéshez semleges ízű olajat ajánlunk, amelynek magas a füstpontja. Ilyen például a napraforgóolaj, kókuszolaj/kókuszzsír vagy a finomított repceolaj. A hidegen sajtolt olajok, a vaj, a margarin, nem alkalmasak, mert a zsírt túlságosan felmelegítik.

 

6: Mennyi olaj kell a sütéshez?

1 liter olaj/1 kg zsír egy 6 fős társasághoz ideális mennyiség.

Ügyeljünk arra, hogy az edény legfeljebb csak félig legyen tele olajjal, így az nem tud kifröcsögni. A legtöbb edény belső oldalán jelzés mutatja, hogy meddig lehet feltölteni.

 

7: A húsfondü elkészítése lépésről lépésre

 

1. lépés: Köret és szószók elkészítése ízlés szerint

2. lépés: Hús előkészítése:

Mossuk meg a húst, töröljük szárazra papírtörlővel, kockázzuk fel körülbelül 3x3 cm-es kockákra (falatnyi darabokra) vagy kisebb vékony darabokra, majd tegyük őket tányérra.

3. lépés: Zöldségek előkészítése:

Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk fel őket apróbb darabokra. A keményebb zöldségeket blansírozzuk meg (főzzük elő rövid ideig forró vízben), így gyorsabban megsül majd az olajban. Töröljük szárazra a zöldségeket is, majd mehetnek is tányérra.

4. lépés: Az olaj előmelegítése:

Melegítsük fel a tűzhelyen az olajat vagy a zsírt a fondüedényben 180 ° C-ra.

5. lépés: A rezsó begyújtása:

A rezsót elég akkor begyújtani, amikor már megfelelő hőmérsékletű az olajunk. Célszerűbb hosszú szárú gyufával vagy gázgyújtóval begyújtani a pasztát.

6. lépés: Kezdődhet a sütögetés:

Szúrjuk fel a villára a kívánt húst és süssük körülbelül 2-3 percig (a hús típusától, vastagságától függően és ízlésünknek megfelelően). Használjunk mongol szitát, ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk a sütnivalót villára szúrni. Mikor megsült, rövid ideig csepegtessük le az edény felett a felesleges zsiradékot majd ízesítsük a húst sóval/borssal és/vagy mártsuk bele az elkészített szószok valamelyikébe.

Jó étvágyat kívánunk!

 

8: További hasznos tippek

  • Mindig győződjünk meg arról, hogy a húst alaposan szárazra töröltük, így csökken a forró olaj kifröccsenésének veszélye.
  • Soha ne öntsük a forró zsírt sütögetés után a WC-be vagy a lefolyóba. Tegyük félre és hagyjuk lehűlni másnapig. Miután lehűlt, öntsük bele műanyag flakonba és adjuk le lakossági hulladékudvaron vagy benzinkúton (ország szerte rengeteg helyen beveszik). A gyűjtőpontkereső segítségével láthatjuk, hogy hol lehet otthonunkhoz legközelebb leadni.
  • Nem múlik el a zsírszag, pedig el lett mosogatva minden és a szellőztetés is megtörtént? Tegyünk egy tányérba őrölt kávét vagy ecetet és hagyjuk egy éjszakán keresztül az ebédlőben. Másnap szellőztessünk egy nagyot újra és a szag eltűnik.
Az oldal tetejére